Услуга

Instagram маргетинг

Защо Instagram?

Една от най-бързо разрастващите се социални платформи, Instagram, предоставя възможност за създаването на бизнес профил, чрез който може да бъде получена ценна информация за потребители. С тази информация може акуратно да се таргетира правилната аудитория, където би имало най-много потенциални клиенти. 

Instagram в България

Instagram се превърна много бързо в хит у нас.  Пълно е както с обикновени потребители така и с публични личности, блогъри, влогъри, популярни лица, иновативно мислещи бизнеси, международни компании, онлайн търговци и пр. Това прави Instagram предпочитан канал не само за фейсбук реклама, но и за “вирусни” кампании както и за получаването на органичен трафик. Начинът да превърнеш своя Instagram бизнес акаунт в ефективен канал за бизнес присъствие е доброто изследване и познаване на алгоритъма, благодарение на който нашето съдържание става по-популярно сред повечето правилни потребители.

Как работи алгоритъмът на инстаграм?

Работи много сходно с алгоритъма на Фейсбук. Докато допреди там виждахме всички постове по датата на добавяне – днес с обновеният им алгоритъм (базиран на качествени рейтинги за всеки обект (пост, story, коментар и пр.) спрямо останалите обекти) има около 30% спад във видимостта,  Познато, нали? По същия начин задвижиха навремето алгоритъма за News Feed на Facebook.

Каква е разликата?

⦁ Aлгоритъмът на Instagram все още не прави драстични разлики между бизнес и персонален профил, от което бизнес профилите могат само да се възползват.

⦁ При Facebook имаме т.нар. последователи (followers), see first страници и какви ли не абонаменти. При Instagram абонирането е само за последователи и хаштагове. Което също е предимство, защоте те са обвързани и към момента се изгражда аудитория лесно и естествено. Когато събирането на последователи ни е приоритет бързо се събира общност, осигуряваща ни сравнително гарантирани импресии за постовете ни – нещо, което във Facebook се случва предимно чрез реклама.

⦁ Не само, че алгоритъмът на Инстаграм не е толкова суров към бизнес профилите, но и платформата им предоставя повече екстри спрямо персоналните профили. Нампример: статистики, продуктови тагвания, кликаеми линкове в историите – доста приложими ресурси за маркетинг.

⦁ Facebook рекламите в Instagram към момента са едновременно кликаеми и таргетирани. Може да се възползвате от постовете, които може да публикувате във feed и stories за достигане на аудиторията си. Действително във все повече случаи тези реклами са сериозен похват, в който заслужава да се инвестира.

Тъй като Instagram е бизнес, където продуктът сме аз и ти – този продукт се монетизира чрез реклама и купуваческа сила. Всичко би се обезсмислило, ако аз и ти не сме активни и редовни посетители на Instagram и алгоритъмът е направен така че да ни провокира все по-често да употребяваме тяхното приложение. Не случайно към момента няма друго приложение, с което да можем да публикуваме постове извън самата платформа (Facebook интеграция). Забелязали ли сте, че от приложението за компютър няма опции като share, re-share, и clicks към външни източници? Това е защото те са премахнати. Основната цел на Instagram е да споделим частта от живота си, която може да се изборази чрез камерата на мобилното ни устройство. Това прави платформата да не може да действа на автопилот за разлика от тази на Facebook, където има планиране, подгатвяне на кампании с точен час на активация,, още хиляди начини за споделения и автоматизация и дори ботове.

Именно заради това тази социална мрежа толкова бързо стана популярна и продължава да расте– защото там са самите хора и визуалната комуникация прави диалогът им интерактивен, лесен и удобен. Друг плюс е, че чрез Instagram е много по-лесно да установиш контакт с някоя светска личност и те да ти обърнат внимание.

Алгоритъмът има за цел да проследи нашето поведение, да оформи някакви данни за нашите интереси и да ни представи подбрана за нас информация, която би ни била интересна. В графиката по-долу можете да видите основните фактори, които експертите занимаващи се с instagram маркетинг, са наблюдавали в през годините.

Накратко, чрез алгоритъма, постовете се нареждат по важност, спрямо интересите на дадения човек, като някои биват изцяло изключени. Така различните потребители виждат приоритетно едни постове пред други и спрямо техните реакции, алгоритъмът определя кои постове да бъдат видяни в бъдеще от тези потребители. Основната цел е да познаваме не само алгоритъма, за да можем да правим максимално качествени постове, но и да познаваме целевата си аудитория и техните интереси.

От какво зависи ранкинга на постовете?

⦁ на първо място – от хората – тяхното поведение, интереси, активност са ключови за това доколко алгоритъма ще оцени всяко ваше съдържание с по-висок рейтинг спрямо останалото съдържание

⦁ от времето – много зависи от това колко постове са публикувани в даден момент и по какъв начин постът е по-добър от другите качени в този момент. А това отделно зависи от реакциите на хората.

⦁ от реакциите – някои хора в някакъв период от време ще им бъде предложен даден пост. Той ще се зареди не само веднъж, но няколко пъти, но това не означава, че хората ще скролнат до него и ще го видят. Ако хората го видят, но не отреагират, ранка на поста ще се намали, като ако няколко пъти го подмине, пенализацията би била по-лоша.  

⦁ от пласирането – чрез правилното пласиране дори първоначално слаби постове могат да получат своя шанс в бъдеще. Накратко казано, пласирането зависи от това доколко даденият пост е подходящ за целевата аудитория. 

В следната графика ще Ви представим двете основни групи интеракции:

Как да влияем на алгоритъма в наша полза

Изполване на Instagram stories, с приоритет ангажимент на таргет аудиторията. Както и следенето на статиските от тях.

Подбиране на правилните  хаштагове за Вашето съдържание.

Отвръщане на интеракциите, които получаваме, било то с коментар, харесване или последване на дадения човек.

Оптимизиране на текстовете към вашите постове. Да грабват интереса и да задържат вниманието.

Работа с influencers, които са с изградена аудитория и имат познания във Вашата сфера.

Избягване на нелигитимни програми, които автоматизират работата вместо Вас.

Това са само няколко от примерите, които влияят на алгоритъма в наша полза. Ако се интересувате от нашите услуги, или просто искате повече информация по темата, не се срамувайте да се свържете с нас!