Услуга

Facebook маркетинг

Защо Facebook?

Facebook, като най-голямата социална мрежа,  предоставя възможност за обхващане на голяма аудитория с възможност за прецизно таргетиране, удобна комуникация и представяне на ценно съдържание. Това го прави една от най-ефективните платформи. Непрекъснатото обновяване създава все повече подходящи начини да се допреш до точната таргет група, например: създаване на съдържание, генериране на трафик съм сайт/страница, събиране на нови последователи и потенциални клиенти и др.

Най-голямото предизвикателство на всеки предприемач

Колкото и да е страхотен продуктът или услугата, която предлагате, ако не се представи чрез правилния канал на правилните хора би било безсмислено цялото Ви усилие положено до сега. Най-големият проблем, с който се сблъсква всеки предприемач е популяризирането на своя продукт/услуга. 

Класическите рекламни методи, като рекламация в радиото, по телевизията, в масови печатни и прочие могат да доведат до успех, но изискват много финансови ресурси и обхващате много по-обширна аудитория. Най-големият плюс на Facebook маркетингът е, че може, чрез най-различни методи, да таргетирате правилните хора, при които би имало най-много потенциални клиенти за Вашият продукт/услуга. И не само, че е в пъти по-евтино, но можете и лесно да комуникирате с Вашата аудитория! 

Златните правила на Facebook маркетинга

Постоянство – след като се създаде страница е много важна нейната поддръжка. Това включва публикуване на качествено ценно съдържание, което да представя полезна или ценна информация за вашата целева аудитория. Информацията трябва да е стегната и ясна или забавна и задържаща вниманието. Важното е да не се прекалява, 1-2 пъти дневно и не повече. Ако няма подготвени актулана информация, съвети, или специални предложения е по-добре да не се поства. Най-честата причина някой да спре да следва дадена страница е прекомерното обсипване с постове.

Правилото 80/20 – 80% от публикациите да са с цел социална ангажираност или представане на ценно съдържание, 20% – да бъдат свързани с вашия продукт – обяви, оферти, предложения. Под ценно съдържание имаме предвид полезна/интересна актуална информация, съвети или решения на проблеми, свързани с Вашият продукт/услуга. За повече информация можете да видите блог поста ни за маркетинг чрез съдържание (хиперлинк). 

Обратна връзка – един от най-големите плюсове на маркетинга във Facebook  e лесната комуникация с Вашата аудитория. Всяко запитване, всеки коментар, всяко лично съобщение е възможност за покупко-продажба и установяване на добри взаимоотношения с вашата потенциална клиентела. Дори негативните коментари и оплакванията са възможност да покажете качествата на Вас и Вашият продукт/услуга. Разбира се има хора, които ще бъдат груби и ще използват недопустим език, само защото обичат да се заяждат. С такива хора комуникацията често е невъзможна и те могат да бъдат докладвани и блокирани от достъп до Вашата страница.

Подбуда към действие – ключово е да ангажирате своята аудитория по възможно най-много начини. Подтиквайки хората да интерактират с вашите постове е най-лесният начин да си докарате трафик. Те като коментират, споделят и тагват своите приятели Ви позволяват да достигнете още повече хора и то безплатно! Организирането на игри с награди също е един прекрасен начин да разширите своя бранд.

Креативност и експериментация – във Facebook маркетинга има правила, но няма конкретна формула, която да се следва към успеха. Всеки човек е различен и бива впечатлен от различни неща. Трябва постоянно да се пробват различни игри, постове, теми и забавления за да се намери златната среда. Също е много важно да се следят страниците на конкуренцията и да се черпят примери от най-успешните от тях, естествено, без директно копиране.

Анализация на различните видове показатели от реклами

Използвайки Facebook Insights, може лесно да се определи колко хора взаимодействат с вашите съдържания. В тази графика ще Ви представим четирите основни показателя.

Consumption metrics – колко хора виждат съдържанието и какъв е обхватът му (reach). За максималния обхват на статуса си или промоцията си, ще се наложи да я подкрепите с платена реклама. 

Engagement metrics – много експерти смятат, че това е най-важният показател щом се говори за успешна Facebook кампания. Добрите показатели тук означава, че хората се интересуват от вашето съдържание, което може да доеведе и до органичен трафик. Също е добър индикатор за как трябва да общувате с аудиторията си.

Lead-gen metrics – Чрез този показател ще разберете колко точно трафик носят усилията ви в социалните мрежи и то към специфични страници от сайта ви. Facebook Insight не е достатъчен да се проследи акуратно тази метрика, но Google Analytics може да помогне.

Sales metrics – метриката, която Ви позволява да проследите печалбата си от положените усилия.

Не се притеснявайте, ако всичко това е ново и непознато за Вас. Ако имате нужда от каквато и да е помощ се свържете с нас и ще отговорим всички Ваши въпроси!