Услуга

Маркетинг и съдържание

Eдна от най-ефективните и приложими концепции в онлайн маркетинга

Една от водещите агенции в тази сфера дефинира маркетинга чрез съдържание като “уникален маркетингов метод за създаване и разпространение на ценно, целенасочено и последователно съдържание за привличане и ангажиране на ясно определена целева аудитория с цел подтикването на потребителите да предприемат действие, което носи приходи.”

Ключовата дума тук е „ценно“.

Това е важното разграничение от всички други различни маркетинг похвати и е много лесно да се определи дали конкретното съдържание отговаря на тази дефиниция. Накратко казано важното е всяко едно съдържание с маркетингова цел да носи максимално висока стойност за потребителите от целевата аудитория за да може достигне възможно най-много от тях без да остане непрочетно, неотворено, невидяно или нечуто.

Нека ви представим 5 конкретни примера и тяхната приложимост

Броят на видовете маркетингово съдържание, които могат да се създадат за уеб сайт, социални мрежи или онлайн магазин, е огромен. Ще ви запознаем с пет от основните примери, след което ще можете лесно да създавате и свои собствени идеи.

Блог – текстово предоставяне на полезно за потребителите съдържание. Примерно, ако сте експерт по дадена тема може да давате съвети и примери по важни и интересни теми. Ще можете и да общувате активно с Вашите читатели в блога, което ще помогне за установяване на взаимоотношение с вашата клиентела.

Аудио серии – изключително подходящи за рекламиране на услуги като различни видове курсове, уебинари или консултантски услуги. Този тип съдържание ви дава достъп до огромни маркетинг канали като iTunes, Spotify, радиа. Допълнително, както при блоговете, можете да създадете свой влог да предоставяте полезни аудио съдържания по дадена тема.

Уеб страници – Знаете ли разликата между обикновената уебстраница и тази с маркетингово съдържание? Последната е напълно оптимизирана за Google. Съдържанието е директно свързано с продукта, който се предлага и е представено по увлекателен и полезен за потребителя начин. С добрата оптимизация се избягва и нуждата от рекламация.

Инфографики – служат за представянето на важна информация стилизирана с различни цветни графики. Те са лесно четими, привлекателни и предлагат лесен начин на вашата аудитория да научат нещо ново и полезно. За да бъде истински успешна една инфографика и да достигне максимално много хора се изисква промотация по социалните мрежи. За щастие това струва малко време и ресурси.

Видео съдържание – благодарение на социалните платформи за видео споделяния като Youtube, Vbox, TikTok и подобни, можете да достигнете до хиляди потенциални клиенти чрез видео клипове, които да са ценни и интересни за потребителя. Както при блоговете и влоговете можете да създадете и поредица с цел даване на полезни съвети или ценна информация.

Защо да изберете маркетинг чрез съдържание?

За да дадем отговор на този въпрос ще разгледаме четирите етапа на процеса на покупка.

Традиционните маркетинг и реклама са изключително ефективни по отношение на втория и третия етап. Маркетингът чрез съдържание обхваща първия и втория етап, като осведомява потребителите за наличието на решения и им дава информация за продукт, който може да не са вземали предвид в миналото.

Когато потенциалните клиенти получат ценно съдържание от един бизнес, те много често са убедени, че трябва да работят с конкретната фирма още преди да са се свързали с нея директно.

Възвръщаемостта от инвестицията в маркетингово съдържание може да бъде феноменално висока, имайки предвид неговия голям ефект и сравнително ниските разходи.