Услуга

Брандинг

Какво е брандинг?

Американската маркетинг асоциация (АМА) определя бранда като име, терминзнак, символдизайнили комбинация от тях, предназначени за идентифициране на стоките и услугите на даден търговец или група от търговци и да ги разграничи от тези на други конкурентни търговци„.

Това е нещото, което ще разграничи Вас от Вашите конкуренти. Това е имиджът, с който ще се представяте пред света и това е обещанието, което давете на клиентите си. В следната графика можете да видите какво е нужно за осъществяването на бранд:

За да бъде успешен един бранд е важно да се разбират нуждите и исканията на потребителите и потенциалните клиенти. Това се осъществява чрез интеграцията на бранд стратегии във Вашата фирма. Т.е. трябва да се отговори на въпросите как, какво, къде, кога и на кого искаме да бъде представено послането Ви. Чрез бранд стратегията се изгражда пазарната стойност на марката, което Ви позволява да повишите клиентската лоялност и броя на продажбите си.

Една от най-големите трудности при осъществяване на бранд е да се намери същността му. Трябва да му се придадат качества, които да му вдъхнат живот и да го олицетворяват, така както искате да бъде възприет. Приготвили сме графика, показваща принците, които препоръчваме да се следват при създаването на ефективна брандинг стратегия:

Създаване на лого

Важно е да се отдели нужното време с професионален графичен дизайнер за да създадете истински добро лого, защото то играе ключова роля във формирането на успешния бранд. Мислете дългосрочно и гледайте на него, като на идентичността на Вашата компания, защото всички ще асоциират Вас и Вашия продукт чрез него. Важно е и да си зададете въпроса “къде ще се изполва логото?” (онлайн, билбордове, щамповане). В повечето случаи отговорът би бил “навсякъде” и за това трябва логото да бъде лесно приложимо. Естествено, правилният цвят е много важен и за това сме приготвили графика с различните значения, които се свързват с дадени цветове:

Създаване на слоган

Слоганът е уникален израз или словосъчетание, който е обвързан към Вашия бранд. Те не са толкова лесни за измисляне, колкото бихте предположили. Ако се затруднявате се фокусирайте слогана не толкова да описва Вашите продукти/услуги, а ползите от тях. Макар да не е задължитен, всички истински успешни брандове имат велики слогани, с които цял свят ги асоциира. Можете ли да разпознаете всичките:

The happiest place on Earth.

Because you’re worth it.

Think different.

Save money. Live better.

I’m lovin’ it.

It’s in the game.

В края на поста можете да намерите отговорите. Тези слогани са лесно запомнящи се, силно въздействащи и прекрасен пример за всяка една фирма. 

Екипът на Webme има високо квалифицирани индивиди, притежаващи нужните знания и умения за изграждането на успешен бранд и справянето с всичките прилежащи проблеми, които биха възникнали. Ако имате интерес да работите с нас или просто искате да научите повече по темата, не се срамувайте да се свържете с нас!

*Слоганите са на: Disney, L’oreal, Apple, Walmart, McDonalds и EA Sports.