Услуга

Генериране на лийд

Какво е лийд (lead) и как се генерира ?

Лийдове (Leads) са контакти на потенциални клиенти. Те са напълно студени/непознати/неидентифицирани хора, които за първи път ще се запознаят с Вас и Вашата услуга/продукт. Целта е да се представи разнообразие от оферти/услуги/продукти на такива контакти, да им се привлече вниманието и да ги накараме да проявят някаква форма на активност, като оставят свой контакт – име, телефон, имейл, профил във Facebook, Instagram и прочие. В следната графика можете да видите примерни цели при генерирането на лийд:

След като се развие успешна кампания за генериране на лийдове, е важен и самият лийд мениджмънт. Той води до привличане на потенциални клиенти, които могат да се превърнат в реални купувачи. За да се стигне до тук трябва да си отговорим важните въпроси: Кои хора биха били наши клиенти, как да ги намерим и можем ли да ги привлечем с нещо безплатно или по-евтино? Нека Ви представим две примерни кампании за лийдове:

Клиент отправя допитване по тема избелване за зъби в група за дентална хигиена. Ние предлагаме му безплатен ebook, но ни трябва имейл, че да му го пратим.

Клиент проучва цените за клуб по бойни изкуства и му се предлага 1 безплатна тренировка, ако попълни анкета или ако остави телефонен номер за контакт.

Целта е да се стремим към висококачествени лийдове, които знаем, че са проявили интерес към сферата, в която се намира нашата услуга/продукт. При тях възвръщаемостта е много добра, защото такива хора или сами са проявили инициатива или са лесни за таргетиране. Важно е винаги да се остави контакт за обратна връзка и за повече информация, било то чрез сайт, брошура, бранд или име. Нека Ви представим още нялко подхода за генериране на лийдове, които ние сме използвали: 

Таргетирани лийдове

Улавянето на таргетирани лийдове се случва обикновено чрез запитването на конкретни въпроси по конкретни теми. Нампример:

Кой се интересува от застраховка на колата си?

Кой търси изработка на ръчно направени дървени мебели?

Кой търси спа процедури с намаление?

Кой се интересува от изработка на сайт?

Също така могат да се таргетират контакти спрямо тяхното местоположение:

Кой търси дентална клиника в близост до своя квартал или в своя град?

Кой търси ресторант в региона за тържеството на детето си?

С локалното таргетиране най-лесно могат да се намерят хората, които са близко до Вас и се интересуват от Вашите услуги/продукт. И точно защото те са близко до Вас, потенциалът за конверсия е толкова по-добър.

База данни с лийдове/контакти

В последствие, с работата с много хора, можете да почнете да градите своя собствена база данни с техните контакти. Това е мечта за всяка фирма защото това са хора, с които сте изградили личен контакт и сте им спечелили доверието поне веднъж. Препоръчваме запазването на  всеки дори леко успешен лийд за ретаргетиране.

Ако Ви е била полезна тази информация и искате да работите с нас или просто да научите повече, не се срамувайте да се свържете с нас!